Blog

Meditasyon yapmanın 9 faydası

Mindfullness
Farkındalıklar / Genel / Kişisel Gelişim / Meditasyon / Motivasyon

Meditasyon yapmanın 9 faydası

Meditasyon yapmanın faydaları saymakla bitmez. Meditasyon uygulaması genellikle oldukça başarılı ve mutlu insanların bir alışkanlığı olarak lanse edilir. Bunun nedeni stres ve kaygıyla başa çıkmanın bir yolu olarak tavsiye edilmesi aslında.  Binlerce çalışma, meditasyonun sağlığımız ve zihinsel rahatlığımız üzerindeki olumlu etkisini göstermiştir. Meditasyon yapmak için tercih nedenlerini 9 başlıkta sıraladım bu yazımda. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorumlara ekleyebilirsiniz.

1-Daha İyi Uyku

Meditasyon yapanların meditasyona başlama sebeplerinin belki de başında daha iyi bir uyku geliyor. Ve yapılan araştırmalar bu tercihin çok ta anlamsız olmadığını gösteriyor ve meditasyonun ciddi uyku problemlerine bile yardımcı olabileceği belirtiliyor.  Araştırmacılar , farkındalık meditasyonunun kronik uykusuzlukla mücadele edenlere fayda sağlayıp sağlamayacağını görmek için bir çalışma yürütmüş.  Ve sekiz haftadan sonra, meditasyon eğitimindekiler gece boyunca daha az toplam uyanma süresine sahip oldukları ve uyku problemlerinin ciddiyetin azaldığı görülmüş. Aynı kişilerle e altı ay sonra yapılan bir takip çalışmasında da, uykusuzluk çekenlerin daha iyi bir uyku kalitesine sahip olduğu görülmüş.

2-Daha Az Stres

Daha az stres yaşamak herkesin rüyası. Ve bu rüyayı gerçekleştirmek isteyenler için de meditasyona başlamak bir sebep.

Harvard Tıp Okulu’nda 2005 yılında yapılan bir araştırma , meditasyonun beyninizin dikkat ve kişisel farkındalıkla ilişkili alanı olan prefrontal korteksinizin kalınlığını artırdığını buldu. (Araştırmanın detayları için buraya tıklayabilirsiniz)

3-Daha Dikkatli Yemek Yemek

Böyle de bir sebep olur mu? diye sormayın. Kilo sorunları olan kişiler için meditasyon bir çözüm olur mu düşüncesiyle başladıkları bir çalışma.

Ve bununla ilgili de San Francisco’da bir araştırma yapılmış (Araştırmanın detayları için buraya tıklayabilirsiniz) . Meditasyonun aşırı yemeyi önleyip önleyemeyeceğini test etmek için bir grup kadın üzerinde çalışma yapılmış, her hangi bir diyet yok, sadece dikkatli yeme alıştırması ve günde 30 dakika meditasyon var.  Sonuç mu? . Kortizol ve streste daha yüksek azalmalarla birlikte karın yağında daha ciddi azalma tespit edildi.

4-Ağrıdan Kurtulmak

Mindfullness çalışmalarının başlaması aslında tam olarak bu sebepten.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıpta Farkındalık Merkezi’nin başkanı Jon Kabat-Zinn, 80’lerde meditasyon ve farkındalığın kronik ağrı hastalarında ağrı semptomlarını ve yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebileceğini kanıtladı. Ve Mindfullness (MBSR) programları dünya çapında yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

5-Anksiyete

Meditasyona başlayan bir çok kişi için çok önemli bir sebep, anksiyeteye veda etmek. Anksiyetenin en önemli özelliği belki de, şimdiki andan kopmak. Ya geçmişte, ya da gelecekte yaşamak.

Meditasyonun, kontrol edilmesi zor endişeler, zayıf uyku ve sinirlilik ile belirgin bir durum olan yaygın anksiyete bozukluğu olanlara bile yardımcı olabileceğini söyleyen araştırma sonuçları için burayı tıklayabilirsiniz.

6-Daha fazla mutluluk

Mutlu olmakta meditasyona başlamak için önemli sebeplerden bir tanesi. Meditasyon, zihnimizin farkındalığını kazanmamıza yardımcı olur, böylece olumsuz düşünceleri görebilir ve “bu düşünceler ben değilim” diyebiliriz. Duygularımız ve düşüncelerimizle daha az özdeşleşmek, bu düşüncelerin güç kaybetmesine yardımcı olur .

Ve yakın zamanda, Johns Hopkins araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmayı (araştırıma için buraya bakabilirsin)  yöneten Madhav Goyal, depresyon için, “plasebo gruplarına kıyasla depresif semptomlarda kabaca yüzde 10 ila 20’lik bir iyileşme bulduk. Bu, benzer popülasyonlardaki antidepresanların etkilerine benzer.”

7-Rahatlamak

Meditasyon ile bedeninizi ve zihninizi gevşetmek, kaçınılmaz olarak günlük stres yaratan unsurlarla karşılaştığınızda merkezde kalmanıza yardımcı olur. Ve en poüler sebeplerin başında rahatlama arzusu gelir

8-İlişkileri iyileştirmek

İlişkileri iyileştirmekte meditasyona başlama sebeplerinden bir tanesi. Partneriniz size Kendi duygularınızı ve başkalarının duygularını daha iyi tanımayı öğrenmek, ilişkilerde kalıcı uyumu daha kolay deneyimlememize yardımcı oluyor. Dolayısıyla da meditasyona başlamak için geçerli bir neden diyebiliriz.

San Francisco Üniversitesi’nden araştırmacılar , tümü evli veya bir partnerle yaşayan 82 kadına nasıl meditasyon yapılacağını öğretti. Meditasyon öğrenmemiş bir kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, kadınlar evlilik etkileşimi testi sırasında daha az olumsuz yüz ifadesi verdiler

9- Başarılı Olmak

Başarılı olmak hepimizin hayalinde vardır. Ve başarılı olma isteği de meditasyona başlamak için sebeplerden bir tanesi.

Belki bir şeyde harika olmak için 10.000 saat pratik yapılması gerektiğini duymuşsunuzdur. Beatles, uluslararası üne kavuşmadan önce birlikte 1.200 konser verdi. Bill Gates programlamaya sekizinci sınıfta başladı. Ancak yeni araştırmalar, başarı için farklı bir formül olduğunu gösteriyor.

Birinci sınıf atletler, üst düzey yöneticiler ve birinci sınıf performans gösterenler, test edildiklerinde beyin bütünleşmesi denen şeyin yüksek seviyelerini gösterdiler. Bu, beyinlerinin farklı alanlar arasında güçlü bağlantılar kurduğu, dikkatlerini artırdıkları ve problemlerle başa çıkmak için hızlı düşünebildikleri anlamına gelir.

Harvard Tıp Fakültesi’nden yapılan bir araştırma (araştırma için buraya tıklayabilirsiniz), meditasyonun beyin dalgalarında beynin işlevselliğini gerçekten geliştiren değişikliklere neden olduğunu gösterdi. Hayatınızın herhangi bir alanında başarıya ulaşabilirsiniz ve sadece kazanacağınız zamanı düşünün!

Meditasyon Maratonu

Bu kadar faydayı gördükten sonra  meditasyona başlamak istersen 21 Günlük Meditasyon Maratonunu  hemen satın alabilir ve hemen şimdi başlayabilirsin. Yok ben canlı canlı meditasyon yapmak istiyorum diyorsan bir daha ki Meditasyon Maratonunu kaçırmamak için Instagramda beni takip edebilirsin 🙂

Sonsuz Sevgimle

 

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir